7 maja 2017

Muffiny czekoladowe

Hej! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne muffiny czekoladowe. Przepis jest prosty i każda, nawet najmniej utalentowana kulinarnie osoba będzie potrafiła je zrobić.

Czas przygotowania - 1h

Składniki suche:
  • 200 g  mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka słodkiego kakao lub kawy zbożowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
Składniki mokre:
  • 160 g masła stopionego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • (opcjonalnie) 125 ml miodu 
Dodatki do wyboru:

  • 2 łyżki skórki pomarańczy smażonych
  • 100 g czekolady posiekanej 
*można zastąpić mąką pszenną

Przygotowanie:

1.Dodajemy wszystkie suche składniki do dużej miski.





2. Masło roztapiamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia ok. 5-6 min.


3.Do mniejszej miski dodajemy wszystkie składniki mokre.


4. W międzyczasie, gdy masło stygnie, kroimy lub ścieramy na tarce czekoladę. 


5. Ostudzone masło dodajemy do miski ze składnikami mokrymi.


6. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.


7. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.


8. Zrobioną masę przekładamy do foremek.


9.Dekorujemy


10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 22-25 min.


11.Gotowe :)



Muffinki nie wyszły super słodkie, bo dodaliśmy tylko łyżkę cukru wanilinowego, a właśnie o to mi chodziło. W tym przepisie można kombinować z dodatkami wedle własnych upodobań i smaku. Następnym razem spróbuję wykorzystać tylko mąkę żytnią razową (zamiast pszennej i razowej), czekoladę gorzką i wiórki kokosowe lub skórkę pomarańczy. 

Przepis prosty i przyjemny. Miłego pieczenia :)

2 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie

    https://www.instagram.com/eskucinska/

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu wiem co zjeść.
    https://only-maleficent.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń