Czas przygotowania - 1h
Składniki suche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej razowej*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka słodkiego kakao lub kawy zbożowej
- 3 łyżki ciemnego kakao
Składniki mokre:
- 160 g masła stopionego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- (opcjonalnie) 125 ml miodu
Dodatki do wyboru:
- 2 łyżki skórki pomarańczy smażonych
- 100 g czekolady posiekanej
*można zastąpić mąką pszenną
Przygotowanie:
1.Dodajemy wszystkie suche składniki do dużej miski.
1.Dodajemy wszystkie suche składniki do dużej miski.
2. Masło roztapiamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia ok. 5-6 min.
3.Do mniejszej miski dodajemy wszystkie składniki mokre.
4. W międzyczasie, gdy masło stygnie, kroimy lub ścieramy na tarce czekoladę.
5. Ostudzone masło dodajemy do miski ze składnikami mokrymi.
6. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
7. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
8. Zrobioną masę przekładamy do foremek.
9.Dekorujemy
10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 22-25 min.
11.Gotowe :)
Muffinki nie wyszły super słodkie, bo dodaliśmy tylko łyżkę cukru wanilinowego, a właśnie o to mi chodziło. W tym przepisie można kombinować z dodatkami wedle własnych upodobań i smaku. Następnym razem spróbuję wykorzystać tylko mąkę żytnią razową (zamiast pszennej i razowej), czekoladę gorzką i wiórki kokosowe lub skórkę pomarańczy.
Przepis prosty i przyjemny. Miłego pieczenia :)
Wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńhttps://www.instagram.com/eskucinska/
W końcu wiem co zjeść.
OdpowiedzUsuńhttps://only-maleficent.blogspot.com/